Εύκολες συνταγές

Συνταγή με κοτόπουλο στιφάδο με πολλά λαχανικά στο φούρνο

Σχετικά με τη συνταγή

Καλώς ήρθατε στην κουζίνα μου, όπου θα μοιραστώ μαζί σας την υπέροχη συνταγή μου για κοτόπουλο στιφάδο με πολλά λαχανικά στο φούρνο! Αυτό το χορταστικό και ανακουφιστικό πιάτο είναι τέλειο για εκείνα τα ζεστά βράδια ή όταν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με ένα γευστικό και υγιεινό γεύμα. Ο συνδυασμός από τρυφερό κοτόπουλο, πολύχρωμα λαχανικά και αρωματικά βότανα θα κάνει τους γευστικούς σας κάλυκες να χορέψουν από χαρά. Ας αρχίσουμε να μαγειρεύουμε λοιπόν!

Συστατικά

Ακολουθεί μια λίστα με τα συστατικά που θα χρειαστείτε για αυτό το νόστιμο στιφάδο κοτόπουλου με πολλά λαχανικά στο φούρνο:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικά

1 κιλό
Κοτόπουλο (κομμένο σε κομμάτια)

2 κουταλιές της σούπας
Ελαιόλαδο

1
Κρεμμύδι (κομμένο σε κύβους)

3 γαρίφαλα
Σκόρδο (ψιλοκομμένο)

2
Καρότα (σε φέτες)

2 κοτσάνια
Σέλινο (ψιλοκομμένο)

1
Κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε φέτες)

1
Κίτρινη πιπεριά (κομμένη σε φέτες)

1 μπορεί
Ντομάτες κομμένες σε κύβους (400 γρ.)

2 φλιτζάνια
Ζωμός κότας

1 κουταλάκι του γλυκού
Αποξηραμένο θυμάρι

1 κουταλάκι του γλυκού
Αποξηραμένο δεντρολίβανο

Για γεύση
Αλάτι και πιπέρι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να δημιουργήσετε αυτό το απολαυστικό κοτόπουλο στιφάδο με πολλά λαχανικά στο φούρνο, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Μια μεγάλη κατσαρόλα ή ολλανδικός φούρνος
  • Σανίδι κοπής και μαχαίρι για την προετοιμασία των συστατικών
  • Μεζούρες και φλιτζάνια
  • Ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα για ανακάτεμα
  • Γάντια φούρνου για το χειρισμό ζεστών σκευών
  • Μπολ ή πιάτα σερβιρίσματος για παρουσίαση

Τώρα που τα έχουμε όλα έτοιμα, ας ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε αυτό το λαχταριστό πιάτο!

Προετοιμασία

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (180°C).
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέστε το κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε μέχρι να μυρίσουν και να γίνουν διάφανα.
  4. Προσθέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα και ροδίστε τα από όλες τις πλευρές. Αυτό θα βελτιώσει τις γεύσεις του στιφάδου.
  5. Μόλις ροδίσει καλά το κοτόπουλο, προσθέστε στην κατσαρόλα τα καρότα κομμένα σε φέτες, το σέλινο ψιλοκομμένο, τις κόκκινες και κίτρινες πιπεριές. Ανακατέψτε τα όλα μαζί.
  6. Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες κομμένες σε κύβους και το ζωμό κοτόπουλου και μετά το ξερό θυμάρι και το δεντρολίβανο. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα με το γούστο σας.
  7. Φέρτε το μείγμα σε μια ήπια βράση, στη συνέχεια σκεπάστε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και μεταφέρετέ το στον προθερμασμένο φούρνο.
  8. Αφήστε το στιφάδο να ψηθεί στο φούρνο για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να ψηθούν τα λαχανικά.
  9. Βγάζετε την κατσαρόλα από τον φούρνο χρησιμοποιώντας γάντια φούρνου και ανακατεύετε απαλά το στιφάδο. Προσοχή γιατί η κατσαρόλα θα είναι ζεστή!
  10. Σερβίρετε το κοτόπουλο στιφάδο με πολλά λαχανικά ζεστό σε μπολ ή πιάτα και προαιρετικά γαρνίρετε με φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό ή κόλιανδρο. Απολαύστε τη γευστική καλοσύνη!

Χρόνος προετοιμασίας

Ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας για αυτό το κοτόπουλο στιφάδο με πολλά λαχανικά στο φούρνο είναι περίπου 20 λεπτά, ενώ ο χρόνος μαγειρέματος στο φούρνο διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  • Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να μαρινάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου με αλάτι, πιπέρι και τα αγαπημένα σας βότανα πριν τα ροδίσετε στην κατσαρόλα.
  • Αν προτιμάτε πιο πηχτό στιφάδο, μπορείτε να ανακατέψετε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι με λίγο νερό και να το προσθέσετε στην κατσαρόλα πριν το μεταφέρετε στο φούρνο.
  • Μπορείτε ελεύθερα να προσαρμόσετε τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται σε αυτήν τη συνταγή με βάση τις προτιμήσεις σας ή ό,τι έχετε διαθέσιμο στο ντουλάπι σας. Μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια, πράσινα φασόλια ή αρακά για επιπλέον ποικιλία.
  • Για να το κάνετε πιο χορταστικό, σερβίρετε το στιφάδο με λίγο ψωμί κρούστας ή ρύζι στον ατμό στο πλάι.

Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στις διατροφικές αξίες αυτού του νόστιμου κοτόπουλου στιφάδο με πολλά λαχανικά στο φούρνο!

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί μια επισκόπηση των κατά προσέγγιση θρεπτικών αξιών ανά μερίδα αυτού του στιφάδου κοτόπουλου με πολλά λαχανικά:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικά συστατικά
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
350

Συνολικό Λίπος
12g

Πρωτεΐνη
30 g

Υδατάνθρακες
30 g

Ίνα
8g

Ζάχαρη
10 g

Νάτριο
800 mg

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όσον αφορά το σερβίρισμα και την παρουσίαση, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε αυτό το στιφάδο κοτόπουλου με πολλά λαχανικά στο φούρνο ακόμα πιο απολαυστικό:

  1. Σερβίρετε το στιφάδο σε ατομικά μπολ ή πιάτα, επιτρέποντας στους καλεσμένους σας να απολαύσουν το άρωμα και τα χρώματα του πιάτου.
  2. Γαρνίρετε κάθε μερίδα με φρέσκα βότανα όπως μαϊντανό ή κόλιαντρο για φρεσκάδα και οπτική γοητεία.
  3. Συνοδεύστε το στιφάδο με μια πλευρά από ψωμί κρούστας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απορροφήσετε τους γευστικούς χυμούς.
  4. Για ένα πιο χορταστικό γεύμα, σερβίρετε το στιφάδο πάνω από ρύζι στον ατμό ή κρεμώδη πουρέ πατάτας.
  5. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε το στιφάδο με μια τραγανή πράσινη σαλάτα ντυμένη με μια πικάντικη βινεγκρέτ για να προσθέσετε μια αντίθετη υφή και φρεσκάδα στο γεύμα.

Μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με την παρουσίασή σας και να την κάνετε δική σας!

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν έχετε περισσεύματα ή θέλετε να ετοιμάσετε το στιφάδο εκ των προτέρων, δείτε πώς μπορείτε να το αποθηκεύσετε σωστά:

  1. Αφήστε το στιφάδο να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το αποθηκεύσετε.
  2. Μεταφέρετε το στιφάδο σε ένα αεροστεγές δοχείο ή χωρίστε το σε μεμονωμένες μερίδες για ευκολότερο ζέσταμα.
  3. Βάλτε το στιφάδο στο ψυγείο και θα παραμείνει φρέσκο ​​για έως και 3-4 ημέρες.
  4. Όταν είστε έτοιμοι να το απολαύσετε, απλώς ξαναζεσταίνετε το στιφάδο στην εστία ή στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να ζεσταθεί.
  5. Βεβαιωθείτε ότι έχετε απορρίψει τυχόν υπολείμματα στιφάδο που έχει μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες για να αποφύγετε προβλήματα ασφάλειας των τροφίμων.

Ας εξερευνήσουμε τώρα τα οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται σε αυτό το κοτόπουλο στιφάδο με πολλά λαχανικά στο φούρνο!

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτό το κοτόπουλο στιφάδο με πολλά λαχανικά δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Ακολουθούν ορισμένα οφέλη για την υγεία των βασικών συστατικών:

  1. Κοτόπουλο: Μια καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης, το κοτόπουλο παρέχει απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών.
  2. Καρότα: Πλούσια σε βήτα-καροτίνη, τα καρότα υποστηρίζουν την υγιή όραση, το δέρμα και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  3. Σέλινο: Περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, το σέλινο βοηθά στην πέψη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.
  4. Πιπεριές: Υψηλές σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, οι πιπεριές προάγουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και υποστηρίζουν την υγεία των ματιών.
  5. Ντομάτες: Γεμάτες με λυκοπένιο, οι ντομάτες προσφέρουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων χρόνιων ασθενειών.
  6. Σκόρδο: Γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και έχει πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη.
  7. Κρεμμύδια: Με αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, τα κρεμμύδια συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και μπορεί να έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου.

Ενσωματώνοντας αυτά τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, μπορείτε να απολαύσετε ένα γευστικό γεύμα ενώ θρέφετε το σώμα σας!

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή με κοτόπουλο στιφάδο με πολλά λαχανικά στο φούρνο, ίσως σας αρέσουν και αυτά τα παρόμοια πιάτα:

  1. Μοσχάρι στιφάδο με λαχανικά ρίζας: Αντικαταστήστε το κοτόπουλο με κομμάτια βοείου κρέατος και λαχανικά ρίζας όπως πατάτες, παστινάκια και γογγύλια για μια χορταστική παραλλαγή.
  2. Μεσογειακό στιφάδο λαχανικών: Αλλάξτε το κρέας με περισσότερα λαχανικά όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές, καρυκευμένα με μεσογειακά βότανα και μπαχαρικά.
  3. Vegan στιφάδο με ρεβίθια: Δημιουργήστε μια φυτική εκδοχή χρησιμοποιώντας τα ρεβίθια ως πηγή πρωτεΐνης και προσθέτοντας μια ποικιλία λαχανικών και αρωματικών μπαχαρικών.

Τώρα που καλύψαμε τις λεπτομέρειες της συνταγής, ας αναγνωρίσουμε μερικούς διάσημους μάγειρες που έχουν εμπνεύσει γαστρονομικές δημιουργίες όπως αυτή!

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Ως σεφ, αντλώ έμπνευση από πολλούς ταλαντούχους μάγειρες και τις γαστρονομικές τους δημιουργίες. Μερικά ονόματα που μου έρχονται στο μυαλό είναι:

  1. Jamie Oliver: Γνωστός για το πάθος του για φρέσκα υλικά και ζωντανές γεύσεις, οι συνταγές του Jamie Oliver τονίζουν την απλότητα και την υγιεινή μαγειρική.
  2. Ina Garten: Με το κομψό αλλά προσιτό στυλ μαγειρικής της, οι συνταγές της Ina Garten περιλαμβάνουν συχνά ανακουφιστικά πιάτα φτιαγμένα με ποιοτικά υλικά.
  3. Yotam Ottolenghi: Γνωστός για τους καινοτόμους και τολμηρούς γευστικούς του συνδυασμούς, οι συνταγές του Ottolenghi παρουσιάζουν ένα συνδυασμό επιρροών από τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.

Αυτοί οι μάστορες της μαγειρικής με εμπνέουν να εξερευνήσω νέες γεύσεις και τεχνικές στην κουζίνα, οδηγώντας τελικά σε υπέροχες συνταγές όπως αυτό το κοτόπουλο στιφάδο με πολλά λαχανικά στο φούρνο.

Καλή μαγειρική και καλή όρεξη! 🍽️

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button